NOROVİRÜS TEHLİKESİ MİDEYE VURUYOR!

Norovirüs salgını başta ABD olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Türkiye'deki vaka sayıları da artarken, hastalık, mide bulantısı, ishal ve kusma belirtileri ile başlıyor. Norovirüs'ten korunmanın tek yöntemi ise el hijyeni.

NOROVİRÜS TEHLİKESİ MİDEYE VURUYOR!
NOROVİRÜS TEHLİKESİ MİDEYE VURUYOR!

Havaların soğumasıyla birlikte kış aylarında dünya genelinde norovirüs vakaları artış göstermeye başladı. ABD'deki vakalar rekor seviyelere ulaşırken, Türkiye'de de vaka artışına yönelik uyarılar peş peşe yapılmaya devam ediyor. Norovirüs, mide bulantısı, kusma, ishal semptomlarıyla ortaya çıkarken, hastalık kapalı ortamlarda hızla yayılıp, birkaç gün içinde hastalığa neden oluyor. Özellikle kalabalık ortamlarda yayılma hızı yüksek olan norovirüs ile ilgili merak edilenleri anlatan Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Şencay Yıldız Şahin, "Hasta olan bir kişi tarafından hazırlanan gıdalar da bulaşmaya neden olabilir. Ortak kullanılan eşyalar dediğimiz kapı kolları, asansör düğmeleri, masa yüzeyleri virüsün saklandığı noktalar. Özellikle hastalarda görülen kusma sırasında havada kalan küçük damlacıklar, solunum yoluyla bulaşır. Norovirüs çok dirençlidir ve bulaşması an meselesidir. Bu yüzden hijyen kurallarına dikkat etmek kritik önem taşır" açıkladı. 

Norovirüs, İstanbul çevresinde görülen enfeksiyonların başında geliyor. Temas ve solunum yoluyla bulaşan virüs, 24-48 saatlik kuluçka döneminden sonra ishal ve kusma ile birlikte, karın ağrısı, 37.5 üzerinde ateş, aynı anda keyifsizlik, halsizlik ve karın kramplarına yol açabiliyor. İlk üç günlük periyotta hastaları perişan eden Norovirüs, çocuklar arasında lokal salgınlara neden olabiliyor. 

SIVI KAYBI RİSKİ 

Şahin, virüsün belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Şiddetli mide bulantısı, ani kusma nöbetleri, sulu ishal, karın ağrısı ve kramplar, baş ağrısı, halsizlik ve hafif ateş. Belirtiler, genellikle 3 gün içinde kaybolur ancak bu süreçte vücut çok fazla sıvı kaybeder. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için sıvı kaybı ciddi bir risk oluşturur."

PİŞİRMEDEN YİYİLMEMELİ

Korunmanın en önemli yolunun hijyenden geçtiğinin altını çizen Şahin; şöyle devam etti: "Norovirüs yiyeceklerle de bulaştığı için yiyeceklerimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle çiğ sebze ve meyveler iyice yıkanmalı, çiğ deniz ürünlerinden ise kaçınmalıyız. Yemeklerinde iyice pişirilmesi oldukça önemli. Norovirüs kirli yüzeylerde günlerce yaşayabilir. O yüzden sık dokunulan kirli yüzeyler çamaşır suyu bazlı dezenfektanlarla sık sık temizlenmeli. Bu virüse karşı ise henüz etkili bir ilaç bulunmuyor. Norovirüs hastaları, muz, pirinç, haşlanmış patates, kraker gibi hafif yiyecekler tüketmeli. Hastalık sürecinde özellikle mideyi tahriş edebilen süt ürünlerinden, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Tedavi sürecinde dinlenmek de çok önemli."

KANLI İSHALSE DİKKAT

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da virüsün kötü hijyen koşullarından bulaşabildiği bilgisini paylaştı. Hastalığın tespitinin dışkıdan örnek alınarak yapıldığını anlatan Ertuğrul, "Kanlı ishal durumu korktuğumuz bir nokta. Şu anda ülkemiz için norovirüs vakaları adına net bir sayı veremiyoruz. Vatandaşların, ishal olmaları durumunda bağışıklık durumları, yaşı, sıvı kayıpları çok önemli" ifadelerini kullandı.

Haber Global