HAKKARİ'DE BİR AŞİRET KANAAT ÖNDERLERİNİN TEMSİLİYETLERİNİ REDDETTİLER!

Hakkari'de Ertoşi olarak bilinen ve 12 aşiretten oluşan ve bu aşiretlerden biri olan Gewdan aşireti, Ak Partiye kitlesel ziyaret gerçekleştirdikleri için kanaat önderlerinin kendilerini temsil etmediğine yazılı beyanda bulundular.

HAKKARİ'DE BİR AŞİRET KANAAT ÖNDERLERİNİN TEMSİLİYETLERİNİ REDDETTİLER!
HAKKARİ'DE BİR AŞİRET KANAAT ÖNDERLERİNİN TEMSİLİYETLERİNİ REDDETTİLER!

Hakkari'de Ertoşi olarak bilinen ve toplam 12 aşiretten oluşan bir ve bu aşiretlerden biri olan Gewdan aşireti: toplumsal kırgınlık yaratan, kendi varoluşlarına sırtını dönen, bireysel ve menfi çıkarlar uğruna hareket eden kanaat önderler bizleri temsil etmiyor ve reddediyoruz, açıklamasında bulunuldu.

Gewdan Aşireti açıklamasında: "Kürt'lerde sosyal ve siyasal geleneğin bir biçimi olan aşiret kavramı; feodal anlayışları reddeden, kültürel ve toplumsal bir dayanışma ağıdır. Fakat son zamanlarda özelikle bazılarının desteği ile sosyal medya üzerinden sözde kanaat önderlerinin üremesi, muktedirlerin değirmenine su taşıyan bu kişilerin geleneksel yapıların gücünü kullanmaya çalışması, gelenek, görenek ve kültürel değerler üzerinden toplumsal huzursuzluk ve temsiliyet yaratmaya çalışmaları kabul edilir bir durum değildir" açıklamasında bulundular.

SEBEP İSMET ÖZEL'İ ZİYARET!

Gewdan Aşireti'nin bazı kanaat önderleri kitlesel olarak Ak Parti'nin Belediye Başkan adayı olan İsmet Ölmez'i seçim bürosunda ziyaret ederek destek sözünde bulundular.

Gewdan Aşireti'nin diğer mensupları olan Acar, Işık, Aşkan, Bor, Gür, Aslan ve Abi soy isimli aileler, kanaat önderlerinin kendilerini temsil etmediğine ilişkin yazılı açıklamada bulundular.

Aşiretin mensubu olan bu ailelerin ortak açıklaması: "Kürt'lerde sosyal ve siyasal geleneğin bir biçimi olan aşiret kavramı; fedoal anlayışları reddeden, kültürel ve toplumsal bir dayanışma ağıdır. Fakat son zamanlarda özelikle destekçilerin desteği ile sosyal medya üzerinden sözde kanaat önderlerinin üremesi, muktedirlerin değirmenine su taşıyan bu kişilerin geleneksel yapıların gücünü kullanmaya çalışması, gelenek, görenek ve kültürel değerler üzerinden toplumsal huzursuzluk ve temsiliyet yaratmaya çalışmaları kabul edilir bir durum değildir" açıklamasında bulunuldu.

"Farklı tarihlerde, farklı farklı ailelerin zoraki bir şekilde AKP seçim bürosunu ziyaret etmeleri Hakkari' deki ailelerin tamamını kapsamamaktadır.

10.02.2024 tarihinde secim bürosunu ziyaret eden ailelerden bir tanesi de kendilerini sözde kanaat önderi olarak tanıtan Gewdan ailesine mensup bir kaç kişidir.

Bu aileyi sözde temsil etiklerini beyan eden bir kaç kişinin AKP Belediye Başkan Adayını tebrik ziyaretleri, Gewdan ailesinin de tamamını ve pratiğini bağlamamaktadır. Bu ziyareti gerçekleştiren farklı aşiret kervanlarının Hakkari' deki aileleri temsil etmediğini, bizlerin de hiç kimsenin temsiliyetini üstlenmediğini ancak bu etik dışı, riyakar siyaseti redettigimizi belirtmek istiyoruz.

Kendi özleri için birleşip güç olamayan sözde kanaat önderleri, baksa kimselerin muhafızları olmaya devam etmektedir. Halk olarak; toplumsal kırgınlık yaratan, kendi var oluşlarına sırtını dönen, bireysel, menfi çıkarlar uğruna bir toplumu kullanmaya çalışan, muktedirlerin zehirli çeşmesinden su içmeyi kendilerine görev edinmiş ve bu toplum üzerinden nüfuz oluşturmaya çalışan hiçbir ailenin, sözde ağanın, kanaat önderinin ve türevlerinin pratigini etik bulmamakla birlikte, desteklemediğimizi, reddettiğimizi buradan beyan ediyoruz.

Bireylerin ve küçük grupların taraftarlığı, Kürt halkının yüreğinde taht edinmiş koca bir halk bağlamamaktadır. Bu noktada sözde ağa, rûsipi, kanaat önderlerinin kendi bireysel çıkarları için de kimliksizleştirmeye çalıştıkları bir toplumun verdiği mücadele; belleğin, unutuluşa karşı koyma halidir.

Dolayısıya, incecik bir sırat üstünde yürüyen bu dünyada tarihsel hafızamızı da diri tutarak; hiçbir (sözde) kanaat önderinin sözde ağa ve rûsipinin temsilivetine tabii olmadığımızı, bu oluşların beraberinde getirdiği talana, zulme, haksızlığa, adaletsizliğe ve inkara hiçbir zaman taraf olmadığımızı ve olmayacağımızı net bir şekilde ifade etmekteyiz" açıklamalarını duyurdular. 

(CÖLEMERG)