VAN'DA NEWROZ: 'HELALLEŞMEYECEĞİZ AFFETMEYECEĞİZ ÜLKEYİ ENKAZ ALTINDA BIRAKTILAR'!

Yağışlı havaya aldırış etmeyen binlerce Vanlı, Newroz’u kutlamak için Van kafesine Kale'sine akın etti.

VAN'DA NEWROZ: 'HELALLEŞMEYECEĞİZ AFFETMEYECEĞİZ ÜLKEYİ ENKAZ ALTINDA BIRAKTILAR'!
VAN'DA NEWROZ: 'HELALLEŞMEYECEĞİZ AFFETMEYECEĞİZ ÜLKEYİ ENKAZ ALTINDA BIRAKTILAR'!

Van'da Newroz kutlaması, tarihi Van Kalesi yanında yer alan Newroz Parkı'nda yapıldı. Sabah saatlerinde etkisini gösteren sağanak yağışa aldırış etmeyen binlerce Vanlı Newroz alanını doldurdu. Newroz kutlaması; Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşil Sol Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad -TJA) ve Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) çağrısıyla ve “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirildi.

Newroz alanına ulaşan tüm yollar, alana yaklaşık 2 km kala polis tarafından kapatıldı ve araç girişlerine izin verilmedi. Yağmur altında yürüyerek Newroz alanına ulaşanlar kutlamanın yapıldığı alana iki kez üst ve çanta aramasından geçtikten sonra alındı.

Van'daki Newroz kutlamasına; DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayip Temel, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli, HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, HDP Van milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç, Yeşiller ve Sol Parti MYK üyesi Cahit Kırkazak ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek katıldı.

'HELALLEŞMEYECEĞİZ, AFFETMEYECEĞİZ'

 DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, depreme ilişkin konuştu. “Depremde insanlar kendi canlarını enkazlardan çıkarmaya çalışırken devlet ve iktidar hiçbir yerde yoktu” diyen Aydeniz, iktidarın ancak OHAL ilan ettikten sonra sahaya inebildiğini söyledi. Aydeniz, “Ancak OHAL ilanından sonra alana geldiler ama alana gelmelerinin de bir sebebi vardı. Sebebi, yardımları engellemek, daha çok ölümlere sebep olmak, rantçı sistemlerini devam ettirmekti. Sonra da çıkıp helalleşmeden bahsediyorlar. Çıkıp ‘yetişemedik’ diyorlar. Biz Van Newroz alanından söylüyoruz; helalleşmeyeceğiz, affetmeyeceğiz, tüm canlarımızın hesabını tek tek soracağız” ifadelerinde bulundu.

'CUMHUR İTTİFAKI, KÜRT HALKININ YOK EDİLMESİ POLİTİKASINI YÜRÜTÜYOR'

Van Newroz’unda Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, yaşanan depremler nedeniyle bu yıl Newroz’un yas havasında kutladığını belirterek, “Depremde devlet değil, halkımız vardı” dedi. Çiftyürek, 14 Mayıs’ta yapılacak olan genel seçimlere de değinerek, “Cumhur İttifakı, Kürt halkının yok edilmesi politikasını yürütüyor. Bunu kabul etmiyoruz. Tüm Kürtler bir araya gelerek seçimlerde büyük bir başarı elde edecektir” söyleminde bulundu.